Први фестивал хране „GASTROMEET FEST“ биће одржан у Беочину на платоу код Спортског центра за викенд 28. и 29. октобра.
„GASTROMEET FEST“ је нова манифестација у туристичкој понуди Беочина коју уз подршку Општине Беочин и Туристичке организације Беочин организује Центар за развој туризма и очување села.
Са амбицијом да постане традиционални фестивал, циљ „GASTROMEET FEST“-a je очување гастрономске и унапређење туристичке понуде Срема и Војводине али и промовисање светске кухиње кроз представљање иновативних приступа у спремању јела са роштиља.
Посетиоци ће током два дана имати прилику да уживају у различитим садржајима и правој експолозији добрих укуса јер ће за њих храну припремати како мали локални произвођачи тако и врхунски кувари са завидним међународним искуством.
У понуди фестивала је и продајни базар хране и пића кроз који ће бити представљена традиционална војвођанска кухиња, стари занати и мануфактура, домаћи производи и око 20 врста занатских пива као и разноврсна понуда винарија из Срема.
Такође, оба дана одржавања фестивала од 15 часова организатори најављују и отварање највећег смокера на Балкану а у припреми ће бити око 150 килограма меса.
У суботу, 28. октобра одржаће се и такмичарски део припреме димљених свињских ребараца и пилећих крилаца а учесници ће храну припремати у смокерима и најмодернијим роштиљима што је, како организатори наводе, само по себи атракција и јединствена прилика да се шира публика упозна са овим начином и приступом припреми хране.
У оквиру такмичења, очекују се и екипе из суседних држава док ће узорке хране оцењивати међународни жири састављен од врхунских кувара из земље и иностранства.
Такође у суботу, на програму су и „мастерклас“ радионице и предавања на тему гастрономије, дегустације хране, нутриционизма и др. а посетиоци ће моћи да открију и мале тајне великих мајстора као и да добију савете о комбиновању сирева са пићем и храном, слагању хране са винима, пивом и жестоким пићима и сл.
Радионице и предавања одржаће професор и међународни кулинарски судија Јордан Настановић, познати ТВ водитељ кулинарских емисија и међународни инструктор и судија HORECA система Хаџи-Саша Мишић, члан Асоцијације шефова кухиње Србије и најбољи кувар 2022. године у земљи, Драгиша Стефановић Гиле као и међународно награђивани наставник гастрономије Горан Радивојевић.
У недељу, 29. октобра нас на „GASTROMEET FEST“-у очекује и ревијални део програма где ће „недељани ручак“ уз кулинарске звезде, припремати и новинарске екипе, бројни гости, и кувари.
Више о GASTROMEET FEST-у можете сазнати на официјелним страницама:
- Instagram: Gastromeetfest
- Facebook: www.facebook.com/Gastromeet
- e.mail: gastromeetfest@gmail.com
САТНИЦА ФЕСТИВАЛА
СУБОТА, 28. ОКТОБАР
- 10 часова, Окупаљање излагача и такмичара
- 11 часова, Свечано отварање фестивала
- 12 до 15 часова, Гастро радионице и предавања
- 15 часова, Отварање највећег смокера на Балкану
- 15 до 16 часова, Узимање узорака и оцењивање јела
- 17 часова, Проглашење победника
- 17 до 20 часова Дегустација хране, занатских пива и вина из Срема
НЕДЕЉА, 29. ОКТОБАР
- 10 часова, Отварање фестивала – базар излагача, ревијални део-припрема хране
- 15 часова, отварање највећег смокера на Балкану
- 15 до 20 часова, Дегустација BBQ јела уз занатска пива и вина из Срема
- 20 часова, Затварање GASTROMEET FEST-a
Leave a Reply